2009-01-17

Hipp-listan & Happ-listan

Tyckte det var läge att lägga upp en lista. Så här kommer en geografisk inne- och ute-lista.

Hipp

Ghana har hållit presidentval och segraren är oppositionsledaren John Atta Mills. Valet sägs ha gått lungt och demokratiskt till och båda läger firar nu ett framgångsrikt demokratiskt val.

Rwanda är det lilla landet med den tragiska historien som fortfarande kämpar för försoning. De små framstegens land som bland annat förbjudit plastkassar av miljöskäl.

Kosovo kämpar sedan självständigheten med samarbetsproblem och en komplicerad relation mellan FN, EU och parlamentet. Arbetslösheten är fortfarande sjyhög och säkershetsläget är lungt men kontinuerligt spänt. Kosovarerna behöver all lycka till dem kan få.

Happ

Litauen är ett land jag tycker väldigt mycket om - vanligtvis. Men hbt-vänligheten i landet tillhör de lägsta i Europa och med det senaste förslaget om informationsförbud i skolan är det verkligen på väg att kuka ur. Skärp er!

Thailand, som tills nyligen verkade så lovande, har de senaste två åren tappat greppet. Militärkupper och något slags kvasidemokrati verkar har varit status quo alldeles för länge nu.

Burundi är inte heller ett toppenland om man är hbt-person. Situationen är förvisso jävlig för alla burundier efter 12 års inbördeskrig. Men förutom att mörda albinos och sälja deras kroppsdelar till häxdoktorer i Tanzania, så ägnar man sig också åt hetsjakt på hbt-personer, som tydligen inte passar ihop med "burundiska värderingar". Idioter!

Den tveksamme

Uganda
vinglar lite i hbt-frågan, och ungefär som mormors lilla kråka som slinker det än hit och än dit. I detta fallet dock inte hela vägen ner i diket.

Inga kommentarer: